Into the Dawn

To shed light on the issue of suicide, Embrace Fund organised a walk at 5AM on September 21, 2014 along one kilometer of the Beirut coast reaching Pigeon Rock marking the end of the walk.

d6bd5d27449301.5636581546e9d.JPG

With Suicide still being a taboo topic in Lebanon, numbers were on the rise. In 2014, 1 person would commit suicide every 3 days. Starting from these numbers, a 3×1 rectangle contained the boundaries of the installation.

Model

The memorial wall was placed facing the Rock with which people could interact, placing photos of lost loved ones and leaving notes on its surface. The time-frame was one week; from the initial commission to the delivery.

af264727449301.56365a6006ae5

Pigeon Rock was the symbol for suicide in Beirut. So many people had chosen to end their agonizing lives there. Though a beautiful landmark in Beirut, one cannot but attach it to this tragedy.

The wall was made of recycled cardboard cylinders of different sizes and lengths. They linked together in a way that allows people to walk in between, place their candles, pin photos of their loved ones, and write encouraging words that lets others know they are not alone.

d6bd5d27449301.5636581546e9d44312827449301.56365a6011ee8

On Embrace:

Embrace, an NGO affiliated with the American University of Beirut Medical Center continues to raise awareness of this dilemma and offers help to whoever is in need.

It aims to fight the stigma of mental illness and funds the necessary treatment for those suffering from mental illness and cannot afford its high costs, and it is currently working at phase II of a suicide hotline; the first in Lebanon and the Middle East.

If you or anyone you know is suffering from mental illness and need help, do not hesitate to contact them at the following number:  +961 1 350 000 Ext: 7828-5658

For more information, and for inspiring stories from others who have passed through this and found the way out:

http://embracefund.org/      http://embracefund.org/page/your-story

 

You are not alone.

 

 

Advertisements

The Labyrinth

The labyrinth is a playhouse designed specifically for the curious nature of the child. We want to accentuate that curiosity by inciting them to create, explore and be fearless.

f642fa27474055-56365b571ac87.jpg

It combines different levels of exploration that would allow the child to crawl, climb, jump and make total use of the abilities and scale of her body in order to interact with the space.

ebb51b27474055.56365b570bcf5.jpg

With the multiples approaches The Labyrinth offers, the child can choose to start whichever way she wants, allowing herself to create her own path within the wooden structure.

2e903627474055.56365b57ad8d1

Kantari Housing Units

This project came as a solution to the overpopulation that is on the rise in the city of Beirut. It provides studio apartments of the minimum living space needed by one person. In some cases, the apartments adopt double levels in case one is not enough spatially, light-wise, or circulation-wise. In other cases, an addition of only half a level is sufficient.

south view
South Elevation
section b
Horizontal section parallel to the main road

External circulation leads from one floor to the other. The first floor rests on piloti columns, allowing circulation to flow freely and establishing visual connection with the street. Circulation changes on each level due to change in apartment types.section-a.jpg

The tough location of the site -a deep block with no direct access from the main road and no proper lighting or ventilation- bore the following solution: narrowing the slabs of the four existing buildings to an average of 7 meters in width and adding similar slabs  for a total of 9 floors. Along these slabs are the box shaped apartments, connecting the newly added structures to the existing ones.

kantari
Northwest view of model